Slik velger du riktig paragliderutstyr etter kurs

Hva skal jeg velge?

Paragliding er en utrolig sport som tar deg med på uforglemmelige opplevelser og eventyr. For å sikre at opplevelsene blir så trygge og givende som mulig, er valg av riktig utstyr essensielt. Her går vi gjennom nøkkelkomponentene i paragliderutstyr og gir deg tips for å velge det beste utstyret som nybegynner.

1. Vinge

For nybegynnere anbefales det å starte med en EN-A klassifisert vinge. Disse vingene er kjent for sin høye passive sikkerhet og tilgivende natur. De er designet for å være stabile i luften, med en tendens til automatisk å rette seg ut fra uønskede manøvre. Dette gir deg som pilot en ekstra sikkerhetsmargin mens du lærer. Et rykte som stadig går igjen er at EN-A vinger flyr dårlig. Dette er feil. Det er sant at du ikke får den samme ytelsen som f.eks til en EN-C vinge, men du får igjen på så vanvittig mange andre områder. Ytelse kommer som regel på bekostning av den passive sikkerheten, og der en vinge med høyere sertifisering vil oppføre seg nervøst og klappe inn, vil en EN-A vinge fly mye mer stabilt. De moderne EN-A vingene flyr vanvittig bra og kan fint sammenlignes med eldre EN-B vinger når det kommer til ytelse. Det er også viktig å merke seg at det er store forskjeller på vinger innad EN-A kategorien, og at en vinge nødvendigvis ikke passer deg selv om den har riktig sertifisering. Det er mange hensyn og ta, men også mange svært gode vinger som passer en rekke piloter.

 

Opplevelsen i lufta kan i stor grad preges av hva slags vinge du velger å bruke. Riktig vinge kan gi herlige opplevelser og minner for livet. Feil vinge derimot, kan gi skumle og ubehagelige opplevelser som i verste fall kan skremme en bort fra sporten. Det finnes flere eksempler på dette fra virkeligheten. Det tar tid å lære seg å fly en paraglider godt, og derfor er det viktig at du velger riktig verktøy til jobben nå i starten! 

Våre anbefalte EN-A vinger

2. Sele

Det finnes mange ulike typer seler på markedet i dag, alt fra lettvektere til distanse- og acro seler. Seler er på mange måter lik vinger; Når det kommer til egenskaper må du ofte gi og ta. Lette seler har for eksempel ofte dårligere beskyttelse, er mindre slitesterke og kan oppleves som ustabile.

 

Når du skal velge din første sele, bør du se etter en sele som har litt av alt, en såkalt allround sele. En slik sele skal ikke bare være komfortabel, men også tilby god beskyttelse og mulighet for montering av nødskjerm. Den bør gi god støtte og la deg sitte i en naturlig og avslappet posisjon. Dette reduserer tretthet og lar deg fokusere mer på flyvingen. Ofte har slike seler en sitteplate og en oppblåsbar airbag. Enkelte kommer også med vrengbar sekk, slik at du enkelt kan ha vingen og selen sammen til enhver tid.

Våre anbefalte seler

3. Nødskjerm

Selv om det ikke er noe nye piloter trenger å skaffe seg med en gang, kan det være lurt å begynne å tenke på anskaffelsen av en nødskjerm. Dette er noe man aldri har lyst til å bruke, men det kan det være forskjellen mellom en mindre hendelse og alvorlige konsekvenser i en nødsituasjon.

 

Det er viktig å velge en nødskjerm som passer til din vekt (kroppsvekt + utstyr) og å få opplæring i hvordan- og når den skal brukes. Det finnes flere typer nødskjermer, men vanligst er rund- eller firkantskjerm.

 

 • Rundskjermer er den klassiske varianten og tilbyr raske åpninger med et stabilt synk.
 • Firkantskjermer er en mer moderne variant. De har ofte lavere synk med mindre sannsynlighet for rotasjon. 

Det er også viktig å merke seg hvor mye nødskjermen pakker (dette måles i liter), slik at du er sikker på at den passer i selen din.

Våre anbefalte nødskjermer

4. Hjelm

Sikkerhet kommer først, og en solid hjelm er et must have. Sørg for at hjelmen du velger er spesifikt designet for luftsport og godkjent etter gjeldende sikkerhetsstandarder (EN-966). En god hjelm beskytter ikke bare mot hodeskader ved eventuelle støt, men bør også være komfortabel å ha på i lang tid, ha god ventilasjon, og ikke forringe syns- eller hørselsfeltet ditt.

Våre anbefalte hjelmer

Pakketilbud

Spar penger ved å kjøpe komplette pakker! Pakkene våre er nøye satt sammen av utvalgte produkter som passer godt sammen. De er rettet mot ulike piloter med ulike mål. Dette er en perfekt måte å finne velegnet utstyr på!

Våre anbefalte pakker til nye piloter

 • 25%

  Eona 4 pakketilbud

  Opprinnelig pris var: kr 56800.Nåværende pris er: kr 42600.
  Pakken for deg som ønsker trygg læring og utvikling.
 • 20%

  Masala 4 pakketilbud

  Opprinnelig pris var: kr 60450.Nåværende pris er: kr 48620.
  Enkelt og lett setup til deg som vil gå i fjellet.
 • 32%

  Pakketilbud Supair - Evo Lite 2 L og Birdy L

  Opprinnelig pris var: kr 60500.Nåværende pris er: kr 41200.
  Pakken for deg som vil ha litt av alt!
 • 20%

  Birdy pakketilbud

  Opprinnelig pris var: kr 62800.Nåværende pris er: kr 50240.
  Pakken for deg som vil ha litt av alt!
 • 20%

  Mescal 6 pakketilbud

  Opprinnelig pris var: kr 58800.Nåværende pris er: kr 47040.
  For piloter som ønsker trygg utvikling.
 • 20%

  Eiko 2 pakketilbud

  Opprinnelig pris var: kr 49800.Nåværende pris er: kr 39840.
  Perfekt til deg som ønsker å gå lange fjellturer.  

Vi hjelper deg!

Å velge riktig utstyr som fersk pilot er avgjørende for en trygg og givende flyopplevelse. I et hav av muligheter kan dette fort bli vanskelig. Vi står klar til å hjelpe deg med råd og veiledning i utstyrsjungelen. Ta kontakt så finner vi det perfekte oppsettet til deg!

Hva kan vi hjelpe deg med?

Gi deg bedre opplevelser i luften med flere av markedets største leverandører som samarbeidspartnere. Vi tilbyr en rekke tjenester som;

 

 • Vedlikehold og service
 • Kjøp av nytt, komplett utstyr 
 • Kjøp og salg av brukt utstyr
 • Forbruksmateriell
 • Stort og variert utvalg av tilbehør
 • Leieutstyr
 • Demo
 • Tett oppfølging før, under og etter kjøp